Трейлъри (ремаркета)

Всеки товарен автомобил (камион-фургон или комбинация от влекач и полуремарке) с приспособление за теглене може да бъде удължен с ремарке или трейлър. Новорегистрираните ремаркета подлежат на ГТП до 2 години след датата на първа регистрация и на всеки 2 години след това. Доста често използвана система за свързване при товарните автомобили  е шифтовият съединител. Куплунгът се монтира на задната напречна греда на шасито и служи за свързване на система (ремарке). Този вид куплунг може да бъде настроен на по такъв начин, че да се закрепи трейлър с твърда връзка При закачане куката влиза в отвора на твърдата връзка и така се гарантира закрепването. Шифтовите съединители често са на определена марка. Тогава вместо за куплунг говорим за Rockinger, Jost или VBG. Друг начин за придвижване на ремарке с камион представлява полуремаркето. За закрепването им едно към друго се използва теглич.

Повече информация за трейлърите ще намерите по-долу, а ако желаете да се възползвате от нашите услуги можете да ни потърсите!

При прикачването на ремаркета или трейлъри естествено се отваря огромно пространство за товар. Все пак превозното средство не може да се удължава до безкрайност.

Ремарке

Основни размери
Максимална дължина на ремаркето 12.0 м, максимална височина 4.0 м и мах широчина 2.55 м. Обща дължина влекач + ремарке 18.35 м. Но това правило има и много изключения. Така например в множество страни от ЕС е позволено използването на Ecocombi или комбинация от по-дълги и по-тежки товарни автомобили.

Максимално тегло

Това е сумата от позволеното от производителя тегло на автомобила + позволеното от производителя тегло на ремаркето или полуремаркето. Ремаркетата се делят на следните категории според теглото си:

  • max тегло до 750 кг - категория O1 (спирачната система не е задължителна);
  • max тегло от 750 кг до 3,500 кг - категория O2  (задължителни са инерционните спирачки);
  • max тегло от 3,500 кг-10,000 кг - категория O3 (постоянна спирачна система);

Категория на водача

  • B категория:  могат да управляват автомобил с ремарке до 750кг /кат. О1/.
  • В + Е категория:  могат да управляват автомобил с ремарке до 3500кг /кат. О2/

Спирачна система

  • Не е задължителна за ремаркета категория O1  (до 750 kg).
  • Задължителна за ремаркета категория O2 (инерционна система без директна връзка със спирачната система на автомобила).
  • Ремаркета категория O3 - задължително със спирачна система, свързана с тази на автомобила.

Колела
Размерът и товарният индекс на гумите и джантите трябва да отговарят на посочените в Сертификата за съответствие; Всички гуми и джанти на ремаркето трябва да са идентични. Дълбочината на протектора е не по-малко от 1.6 мм.